Ειδικό Ιατρείο Συνδρόμου Long – Covid

Στο ιατρείο του Συνδρόμου Long – Covid  εξετάζονται και θεραπεύονται ασθενείς που νόσησαν από τον κορονοϊό και εμφανίζουν  συμπτώματα που ενδεχομένως να σχετίζεται με κάποια καρδιαγγειακή επιπλοκή.

 

Τι ακριβώς είναι το σύνδρομο Long – Covid, πόσο συχνό είναι και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονούνται για την καρδιά?

Πρόκειται για ένα σύνολο από συμπτώματα και επιπλοκές που εμφανίζονται 2-4 εβδομάδες μετά από μία λοίμωξη από τον Covid-19.  Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η σωματική κόπωση, ο πόνος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και πολλά άλλα που έχουν σαφώς περιγραφεί από τους ασθενείς που έχουν βιώσει το σύνδρομο Long- Covid. Είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια  η συχνότητα του συνδρόμου εξαιτίας της μεταβλητότητας της πανδημίας και της εμφάνισης συχνών μεταλλάξεων. Οι έως τώρα μελέτες δίνουν ένα ποσοστό από 3- 20%. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μας ανησυχούν μόνο τα συμπτώματα, αλλά το γεγονός ότι η γενικευμένη φλεγμονώδης αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία θρόμβων, πρόκληση εμφραγμάτων και εγκεφαλικών, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα. Έχουμε επίσης απορρύθμιση του σακχάρου στους διαβητικούς ασθενείς όπως επίσης και άλλες καρδιομεταβολικές διαταραχές. Πρόκειται λοιπόν για ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα.

 

Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος αλγόριθμος (πρωτόκολλο) που χρησιμοποιούμε  για να διαγνώσουμε το σύνδρομο Lomg – Covid και να εντοπίσουμε καρδιακές επιπλοκές?

Όχι, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέταση ή κάποιος βιοδείκτης για να διαγνώσουμε το σύνδρομο Long – Covid. Αυτή τη στιγμή είναι μία κλινική διάγνωση. Σε περίπτωση εμφάνισης των συμπτωμάτων που προαναφέραμε, επιβάλλεται μία επίσκεψη σε ειδικό καρδιολόγο, διενέργεια κλινικής εξέτασης, ηλεκτροκαρδιογράφηματος και τρίπλεξ καρδιάς. Και εάν προκύψει ισχυρή υποψία  ύπαρξης περικαρδίτιδας ή μυοκαρδίτιδας προχωράμε σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς που αποτελεί τη λεγόμενη gold standard εξέταση για τη διάγνωση αυτών των παθήσεων.