Ειδικό Ιατρείο Καρδιοογκολογίας

Στο ιατρείο καρδιοογκολογίας  εξετάζονται και θεραπεύονται ασθενείς που πάσχουν από κάποια καρδιαγγειακή νόσο ή βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο κατά τη διάρκεια ή μετά από τη θεραπεία του καρκίνου.

O καρδιοογκολόγος εργάζεται μαζί με την αντίστοιχη ομάδα των ογκολόγων, των αιματολόγων και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων  με στόχο την ολοκληρωμένη συνδιαχείρηση των ασθενών με κακοήθεια που μπορεί να χρειάζονται και καρδιολογική φροντίδα. Στα πλαίσια αυτής της προσέγγισης  αναπτύσσεται ένα θεραπευτικό πλάνο και  γίνεται προγραμματισμός εξετάσεων στους ασθενείς ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

Οι ογκολόγοι μπορούν να παραπέμπουν ασθενείς στους καρδιολόγους του ιατρείου καρδιοογκολογίας, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο. Ο στόχος της ομάδας του ιατρείου αυτού είναι να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς θα λάβουν την καταλληλότερη θεραπεία για την πρωτοπαθή τους νόσο ελαττώνοντας στο ελάχιστο τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών και να θεραπεύσει οποιοδήποτε καρδιολογικό πρόβλημα προκύψει κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ο καρδιολόγος διερευνά και θεραπεύει τα καρδιακά προβλήματα του κάθε ασθενή πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από τη θεραπεία του καρκίνου όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο.

 

Υπηρεσίες του Ιατρείου Καρδιοογκολογίας

  • Προσφορά συμβουλών και καθοδήγησης στους ασθενείς που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου και σε αυτούς στους οποίους προϋπάρχει καρδιολογικό πρόβλημα πριν από τη λήψη θεραπείας για τον καρκίνο.
  • Συνεργασία με τους ογκολόγους για τις θεραπευτικές επιλογές των ασθενών που είναι υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου ή πάσχουν ήδη από κάποια καρδιαγγειακή νόσο.
  • Παρακολούθηση των ασθενών με καρδιαγγειακή νόσο και αυτών που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο με ηχωκαρδιογράφημα, 24 ώρη καταγραφή καρδιακού ρυθμού και εξετάσεις αίματος αναζητώντας σημεία καρδιακών επιπλοκών.
  • Παρακολούθηση και θεραπεία των καρδιακών επιπλοκών που μπορεί να αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια λήψης χημειοθεραπευτικών σχημάτων ή λήψης ακτινοθεραπείας στην περιοχή του θώρακα.
  • Αναζήτηση καρδιακών επιπλοκών και θεραπεία αυτών μετά τη λήψη της θεραπείας για τον καρκίνο ειδικά όταν αυτή αποτελείται από συγκεκριμένα καρδιοτοξικά χημειοθεραπευτικά σχήματα ή όταν έχει γίνει ακτινοθεραπεία στην περιοχή του θώρακα.
  • Προώθηση συγκεκριμένου τρόπου ζωής στους ασθενείς που έχουν λάβει θεραπεία για τον καρκίνο με υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις που να βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου και να διατηρήσουν έναν καρδιολογικά υγιή τρόπο διατροφής και άσκησης.